Langt væk fra civilisationen -

en vild oplevelse


Kan man overhovedet vende civilisationen ryggen og starte på fuldstændig bar bund langt ude i en øde skov i det centrale Sverige - uden elektricitet og uden anden vandforsyning end den, der kan hentes i en nærliggende elv?


Det var i det mindste hvad Andrea Hejlskov gjorde sammen med mand og fire børn for to år siden, hvor deres hjem blev udskiftet med en primitiv bjælkehytte på 16 kvm. og et telt.


Andrea fortæller om flytningen ud i skoven:

- Det var en vild oplevelse at skrælle lagene af. Der er ingen tvivl om, at denne oplevelse har forandret os alle sammen for livet. Det var en brat opvågning. En meget sanselig oplevelse og en meget følelsesladet proces internt i familien. At bo så tæt på naturen har virkelig været en øjenåbner. Jeg tænker, at vi som moderne mennesker er enormt fremmedgjorte overfor naturen - og jeg vil rigtig gerne være med til at formidle den.


For Andrea Hejlskov har valget af forlag til at udgive hendes nye bog været let:

- Det at udgive på et lille, lokalt forlag giver mening for mig og ligger utrolig meget i tråd med den måde livet i skovene har forandret os på.

- Vores samarbejde bygger på kendskab til hinanden, vi har en autentisk relation og deler ønsket om, i disse centraliserede tider hvor alting foregår i de store byer, at fortælle historier om de ting der sker og det liv der leves udenfor ”murene”, siger Andrea Hejlskov.


- Andrea Hejlskov er nemlig født i Skive og boede på Mors, da beslutningen om at flytte væk fra civilisationen blev taget. Derudover havde Andrea Hejlskov og Jeanette Lund børn i samme klasse i en periode, og lærte hinanden at kende der, så det var nærliggende for os, at udgive bogen på vores forlag. Men det vigtigste er, at det er en sindssyg god historie og virkelig fortælling, som Andrea har på hjerte – og som vi synes er vigtig at få ud, fortæller Jeanette Lund som sammen med kollegaen Jens Utoft etablerede forlaget i 2012. Det skete i forbindelse med udgivelsen af deres fælles portrætbog om Morsøs tidligere borgmester Egon Pleidrup Poulsen.


Jens Utoft forklarer:

- Vores samarbejde illustrerer  nogle nye, men ret markante tendenser på bogmarkedet, hvor forfattere i stigende grad vælger ”establishmentet” fra og i stedet udgiver selv - og vægter nogle andre ting. Fx at have mere snor i markedsføringen selv og at få et større udbytte af salget.


Andrea Hejlskov har indsamlet (crowdfunded) over 50.000 kr. til et arbejdslegat via sine læsere, så hun kunne hellige sig bogskriveriet. Crowdfunding er helt nyt i Danmark, og det var netop via processen med crowdfunding, at Andrea fik øjnene op for, at hun måske ikke behøvede at kaste sig i armene på et tungt og etableret forlag.


- Jeg kom tæt på mine læsere, følte en samhørighed med dem og opbakning fra dem. Jeg fandt ud af, at jeg ikke behøver at være afhængig af det etablerede. Og at den direkte relation til min læser faktisk er det der betyder mest - ikke anerkendelse og prestige - men en direkte relation, og dét at kunne fortælle en historie som folk gerne vil læse, siger Andrea Hejlskov.


Andrea Hejlskov har tidligere udgivet “Lokes høj” (People´s Press), “Andrea Hejlskov - en facebookbiografi” (L&R) og en række smsdigtsamlinger (smspress) ligesom hun er en ivrig blogger.


Man kan læse mere på Andrea Hejlskovs blog: & the pioneer life:

http://andthepioneerlife.wordpress.com/2013/01/11/our-story-in-pictures/


Yderligere oplysninger fås hos:

Jens Utoft, 40 46 86 66

Andrea Hejlskov: andreahejlskov@gmail.com

Andrea Hejlskov på Bogforum 2013


Limfjordsforlaget præsenterede Andrea Hejskovs nyeste bog "og DEN STORE FLUGT" på Bogforum i BellaCenter 8.-10. november 2013, hvor den fik en flot modtagelse, bl.a. af flere forfatterkolleger.


Andrea Hejlskov havde inviteret flere andre forfattere til samtaler. De blev optaget af filmskaberen Trine Dam Ottosen og kan nu ses på YouTube:


#1: Lasse Nyholm

En forfattersamtale mellem Spoken word kunstner Lasse Nyholm og bog-aktuelle forfatter Andrea Hejlskov, om naturens rolle i litteraturen.


#2: Camilla Stockmarr

Andrea Hejlskov med taler med forfatter til romanen "Udflytterne", Camilla Stockmarr. "Udflytterne" handler om en familie der vælger at flytte langt ud i den svenske natur - ligesom Andrea og hendes familie.


#3: Lizl Rand

chefredaktør for Aller Media, med ansvar for bl.a. magasinerne Q og Psykologi. Andrea Hejlskov havde inviteret Lizl Rand til en snak om naturformidling og om, hvordan vi som moderne mennesker kan bruge naturen til at nulstille os selv.


#4: Rune Engelbrecht

forfatter til bogen "Danmark er en kvinde - på genopdagelse i den danske natur".  Andrea Hejlskov taler med ham om at genopdage det natur-romantiske sprog og om betydningen af at have en mangfoldig natur.


#5: Dorthe Nors

har beskrevet naturen som en bevidsthed, bla. i sin novellesamling "Kantslag". På årets BogForum diskuterede Andrea Hejlskov og Dorthe Nors naturen i litteraturen. Det blev til en spændende samtale om cyklisk bevidsthed, sindbilleder og Vadehavets kraft.


#6: Martin Glaz Serup

Martin Glaz Serup har skrevet digtet Marken, som med et underfundigt og hverdagskærligt blik fortæller om nutidslivet - set med Markens øjne. I denne samtale taler han med Andrea Hejlskov om mennesket som et stykke kultiveret natur og om vor tids store angst.


#7: Charlotte Weitze

Andrea Hejlskov inviteret en forfatter, som i høj grad beskæftiger sig med klimaspørgsmål. Charlotte Weitze er i færd med at skrive en klimaroman, som måske - hvem ved - kan være med til at redde planeten?


#8: Per Lau jensen

Per Lau Jensen er forfatter til bogen Hundedage som på sin egen krøllede og humoristiske vis, giver naturen en stemme. På Bogforum talte Per Lau Jensen med Andrea Hejlskov om at finde ned i naturens taktslag og om hvad vi egentlig kan lære af en schæfer.


#9: Karen Syberg

I denne episode taler Andrea Hejslkov med forfatter og kulturskribent for Dagbladet Information, Karen Syberg. I samtalen retter de blikket mod naturformidlingen i vores moderne tid og spørger om de fleste af os i virkeligheden kender naturen for dårligt?


#10: Borgerlyst

Borgerlyst er med egne ord et hverdagslaboratorium som er sat i verden for at skabe mere handlekraft i hverdagen. I dette 10. og sidste afsnit i serien har Andrea Hejlskov inviteret de bog-aktuelle initiativtagere bag projektet Borgerlyst, Nadja Pass og Andreas Lloyd,  til en snak om naturen og det naturlige i den offentlige strømning. Det blev til en interessant samtale om bl.a. menneskets behov for at handle, om at vælge optimismen og om litteraturen som vigtig medskaber af nye visioner.

_______________________________________________________________________________________


Limfjordsforlaget • Åstien 3 • DK 7800 Skive • tlf. +45 4046 8666 • mail@limfjordsforlaget.dk