Midtjyske skæbnefortællinger

Tidligere leder af Viborg Museum, Henning Ringgaard Lauridsens nye bog ”Ikke som folk er flest” indeholder 18 fortællinger om udstødte, rebeller og idealister fra fortidens Midtjylland.


Det er et broget persongalleri af historiske personer fra flere århundreder, der danner grundlag for en ny bog af historikeren og forfatteren Henning Ringgard Lauridsen fra Viborg. Bogen udkom den 1. september 2021 med Limfjordsforlaget i Skive som udgiver.

 

Bogens 18 kapitler skildrer en række historiske personer, der havde det til fælles, at de skilte sig ud fra flertallets grå masse. Deres liv og deres position i samfundet var vidt forskellige. Nogle blev udstødt, andre var i konflikt med samfundets normer eller magthavere, andre igen gjorde sig bemærket ved deres genialitet eller virketrang.


Natmanden, oprørslederen, kvindesagsforkæmperen, guldgraveren og hvem der ellers dukker frem i bogens fortællinger, havde en geografisk forankring i det midtjyske, men lignende skæbner kan findes i andre landsdele og bidrager dermed til at nuancere vores forståelse af danskernes fælles historie. 


Henning Ringgaard Lauridsen, der er født i 1951 i Vest­jylland, er uddannet cand. mag i historie og dansk fra Aarhus Universitet. Han var fra 1983 leder af Viborg Lokalhistori­ske Arkiv, og 1993–2014 leder af Viborg Museum, ligesom han har virket som bog- og tidsskriftsredaktør.


Han er forfatter til talrige bøger og artikler med emner inden for industri- og byhistorie, kultur, foreningsliv og samfundsfor­hold. Han modtog Aarhus Universitets guldmedalje for afhandlingen ”Folk i bevægelse. Folkelig vækkelse, politik og andelsfællesskab i Nordvestjylland”, der udkom i bogform i 1986.


Hans forrige bog ”Ved jorden at blive. En vestjysk slægts- og danmarkshistorie 1661–1984” udkom I 2019 med de kulturhistorieske museer i Holstebro Kommune som udgiver. Det blev en bestseller hvor 1. oplag på 1.000 eksemplarer hurtigt var revet væk. Bogen kan nu erhverves i en elektronisk udgave med Limfjordsforlaget som udgiver og kan købes her.


Om denne bog skrev Kristeligt Dagblad i en anmeldelse, hvor bogen fik fem af seks stjerner: ”Lauridsens styrke er, at han fortæller konkret og sanseligt nærværende. Det fjerne bliver til nær virkelighed”.  Denne karakteristik gælder også hans nye bog, hvor Henning Ringgaard Lauridsen, baseret på faktuelle informationer iklæder bogens historiske personer kød og blod.


Bogen er på 144 sider med en række illustrationer. Den sælges hos lokale boghandlere i Midtjylland, men kan også bestilles via kuponen på forsiden.

Henning Ringgaard Lauridsen

Se indslag fra TV Midtvest


Her kan du se indslag i TV Midtvest, hvor Henning Ringgard Lauridsen fortæller om en af de 18 fortællinger i bogen, hvordan en tidligere biskop i Viborg led en grufuld død:


Se indlaget her