Her kan du købe bogen


• Bøger & Papir, Algade 10, Nykøbing


 Bog & Ide, Vestergade, Thisted


• Sallingsund og Omegns Museum, Glyngøre


 Skive Boglade, Adelgade 16, Skive


• Bøger & Papir, Ågade 2, Skive


• Bog & Cafe, Nørregade 19, Skive


• Bøger & Papir, Bredgade 120, Hurup


Bogen kan også bestilles hos din lokale boghandler eller i internet-butikkerne:


www.bog-ide.dk


Boghandleren


www.saxo.com/dk


Gyldendals Internetboghandel

Anmeldelse i magasinet Danske Kommuner Nr. 32 i 2012 side 47


Til minde om Egon Pleidrup


af Tom Ekeroth, tek@kl.dk


Det var altid en oplevelse at møde Egon Pleidrup. Han var et politisk naturtalent, og han var umådeligt hjemme i sin kommune Morsø. Der var altid borgere, der skulle hilses på. Og snakkes med.

Som politiker var han meget hjemme i sin tid, en moderne netværker. Men hans udgangspunkt var ved at gøre ham til en sjældenhed blandt politikere: Syv års ret sporadisk skolegang, derefter fisker, specialarbejder, kranfører. Og han var stolt over at have været med til at bygge broen til sin egen kommune, Sallingsundbroen.

Nu har han fået en mindebog, en munter og god historie om den fattige dreng, der først fik en faglig karriere, derefter skiftede for at satse på borgmesterposten. Den havde han i 12 år, inden han ville videre. Det blev først regionsrådet, og det kunne være blevet Folketinget (han nåede faktisk en kort periode som suppleant).

Egon Pleidrup havde fisket, fra han var barn, og det var han vendt tilbage til. Det var også fiskeriet, der ved en meningsløs ulykke kostede ham livet.

Det at være blevet borgmester i den kommune, hvor han var født, var for Pleidrup det højeste, mener efterfølgeren Lauge Larsen.

Og det tror man på. Han kæmpede indædt for økommunen, hvis vilkår aldrig har været lette. Politikeren Pleidrup var en formidabel taler med en hurtig humor – en godmodig, venlig mand. Men rasende kunne han nu også blive, især hvis man generede hans ø.

Det gjorde DR med et program om dagpleje, hvor man havde klippet en falsk lussing ind. Det betød, at den daværende generaldirektør Christian S. Nissen måtte en tur til Nykøbing Mors for at sige undskyld.

Bogen om Egon Pleidrup har fået en højst usædvanlig skæbne. Den er allerede solgt i 2000 eksemplarer.


Jeanette Lund og Jens Utoft: ”Egon – fra fattig fiskerdreng til folkekær frontkæmper”.

Limfjordsforlaget (bogen kan bestilles via forlagets hjemmeside).

160 sider, rigt illustreret. 249 kroner. (5 af 6 stjerner)Anmeldelse i Skive Folkeblad 31. oktober 2012:


Nu kommer bogen om Egon fra Karby


Årets bestseller ved julehandlen på Mors bliver bogen »Egon - fra fattig fiskerdreng til folkekær frontkæmper«, der udkommer i dag.

Lidt af en påstand, for morsingboerne bruger næppe flere penge på gaver end alle andre, men der er ingen tvivl om, at bogen alligevel kommer til at stå i mange af øens bogreoler.

For én af de allermest solide af morsingboerne, øens tidligere borgmester, socialdemokraten Egon Pleidrup Poulsen, var kendt og elsket af enhver på sin ø, da han omkom ved en tragisk ulykke til søs for to år siden.

Den 31. oktober 2010 gik Mors i sort. Den mest kendte af alle øens indbyggere var død i en alder af kun 59 år.

Journalisterne Jens Utoft, Skive, og Jeanette Lund, Erslev, udgiver på Limfjordsforlaget I/S, bogen »Egon - fra fattig fiskerdreng til folkekær frontkæmper« - og sætter dermed et punktum af de nuancerede.

Og bevarer mindet om en stor morsingbo for eftertiden.


HJERTEGRIBENDE

Bogen er karakteriseret ved stor grundighed, megen akkuratesse og et stålsathed, der kun kan imponere.

Ikke blot er barndomshjemmet i Karby beskrevet så fint, at man forstår, hvordan efternøleren Egon dels får det lige én tand lettere end de ældre søskende, men dels får man måske det allervigtigste:

Som læsere fornemmer vi også, hvorfra den store, sociale indignation og bevidsthed såvel som en udtalt påholdenhed kommer fra.

Det tjener forfatterne til ære, at der holdes fast i, at det er den offentlige Egon Pleidrup Poulsen, kendt fra talrige tillidsposter og sværdslag for Mors, der er det vigtige.

Det private liv berøres kun let - blandt andet med den hjertegribende oplysning, at den tidligere borgmester ved sin tidlige død stod overfor at indgå ægteskab med sin samlever, Lene Shannon.

Og hun har berettet om en karakteristisk »forhandlingssituation« - ikke et traditionelt frieri, da aftalen om ægteskabet indgås.

En anden faktor, der er stærkt medvirkende til bogens læseværdighed - og altså udnævnelsen af den som en sand sællert - er, at den heller ikke dribler udenom det svære.

Og det samme gælder for politiske modstandere som Borgerlistens Bente Lyndrup, der i 1999 kom til at stå på mål for kommunale skolelukninger i Tødsø, Lødderup og Sundby. De to sidstnævnte steder er landsbyskolen ganske vist siden afløst af friskoler, men hun havde dengang mindre børn,

og Bente Lyndrup fortæller, at hun kunne have brugt borgmesterens støtte.

- Når der konflikter, så er han væk, lyder det fra Bente Lyndrup, som bidrager stærkt til det  nuancerede billede af Egon Pleidrup Poulsen - selv om hun ville have stemt på ham til 0folketingsvalget, som han ikke nåede at opleve. For øens skyld.


TÆT FORHOLD

Fra Skive-egnen kommer der erindringen om lutter lyse, men vemodige minder.

- Jeg har gennem 29 år i Skive Hallerne arbejdet sammen med mange politikere, men ikke med nogen så visionær og målrettet som Egon Pleidrup. Han var et ærligt menneske, som aldrig

forsøgte at snigløbe mig eller løbe fra en aftale.

Det siger tidligere direktør for Kulturcenter Limfjord (KCL) i Skive, Gunnar Bruhn Simonsen, der i dag slår sine folder på Mors.

Og Skives borgmester Flemming Eskildsen (V), Glyngøre, mistede en ven i Egon Pleidrup Poulsen:

- Det er ikke mange venner, man får i politik, men vi fik faktisk et meget tæt forhold, siger borgmesteren.

Og så er der alle de emner, som bogen rummer på hurtigt læste 160 sider, og

som vi ikke kan nævne her - for eksempel om salig John F. Kennedys rådgiver og taleskriver,

Ted Sorensen, der havde sine aner på Mors. Og som besøger øen under Egon Pleidrup Poulsens veloplagte ledelse.

Skæbnen vil endda, at de dør på samme dato.

For slet ikke at tale om det bevægende farvel, familie, venner, naboer, politiske med- og modspillere - ja, morsingboerne - sagde til sin tidligere borgmester.

Bogen er rigt illustreret, og blandt vel tusindvis af fotos har forfatterne gjort sig umage for at vælge de bedste. Og det kan man godt se!

Jo, en bestseller er født.

Faktisk burde »Egon – fra fattig fiskerdreng til folkekær frontkæmper« også blive en bestseller på Skive-egnen, men med tanke på det forhold, der eksisterer mellem de to naboer, er det måske

alligevel for meget forlangt?


»Egon- fra fattig fiskerdreng til folkekær frontkæmper«, Limfjordsforlaget,

af Jeanette Lund og  Jens Utoft. Pris: 249 kroner.

Bogen er blandt andet støttet af Kulturaftale Sallingsund, og udkommer i dag


Merete Just

just@skivefolkeblad.dk